Polityka prywatności

Szanując Państwa prawo do prywatności, jako właściciel strony internetowej CraftForest oraz Administrator danych w rozumieniu rozporządzenia (RODO)  –  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. niniejszym przedstawiam naszą politykę prywatności.

Tożsamość i dane kontaktowe

Dane adresowe Administratora: Małgorzata Kierepka, Numer telefonu: +48 577 522 719, adres e-mail: biuro@craftforest.pl
Współadministratorami danych osobowych są Butiki.

Cel przetwarzania i podstawa prawa 

Dane będą przetwarzane w celu zawarcia i wykonania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną oraz umowy sprzedaży, wystawiania faktur VAT a także wysyłki newslettera na podstawie zgody lub zawarcia i wykonania na Pani/a żądanie umowy sprzedaży oraz umowy o prowadzenie konta Butika czy Użytkownika. 

Dane, które przetwarzamy.

Podanie jakichkolwiek danych osobowych jest w pełni dobrowolne.
Świadczymy usługi określone w Regulaminie. Dla prawidłowego zawarcia i wykonania umowy sprzedaży oraz świadczenia innych usług, w tym newslettera niezbędne jest podanie następujących danych osobowych:

– imię i nazwisko,
– adres,
– numer telefonu,
– adres e-mail,
– dane prowadzonej działalności gospodarczej,
– adres e-mail konta PayPal,
– nazwa konta Dotpay.

Niezależnie od zakresu podanych przez Państwa informacji podczas wizyt na stronach naszego serwisu serwer lub programy służące do analizy zachowań automatycznie zbierają dane dotyczące tych wizyt. Dane te to w szczególności numer IP i system operacyjny urządzenia, z którego Państwo korzystacie, nazwa przeglądarki, informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania z naszych stron internetowych i usług oraz inne dane transmitowane protokołem https://.

Odbiorcy danych osobowych

Nie udostępniamy Państwa danych w żaden inny sposób, niż to wynika z celu działalności serwisu oraz zakresu udzielonej zgody i oświadczeń, jakimkolwiek innym podmiotom trzecim bez podstawy prawnej nakazującej mi takie działanie i zapewniamy o podejmowaniu wszelkich starań, aby informacje te były strzeżone właściwie, a w szczególności w sposób przewidziany przepisami Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 oraz ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

W celu realizacji umów dane osobowe są przekazywane w szczególności dhosting.pl sp. z o. o., firmy kurierskie dostarczające towary.

Okres przechowywania danych

Dane przechowujemy przez okres świadczenia usługi. W przypadku rozwiązania czy też ustania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, maksymalnie 5 lat w związku z wymogami podatkowymi.

Państwa prawa

Przysługuje Państwu prawo do żądania od Administratora i Współadministratorów dostępu do danych osobowych dotyczących osoby, której dane dotyczą, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub o prawie do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także o prawie do przenoszenia danych.

Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym (fakturowanie) lub warunkiem zawarcia umowy. W przypadku braku podania danych nie będzie możliwe zawarcie i realizacja umowy a także realizacja obowiązków fiskalnych.

Prawo do wniesienia skargi

Przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Zabezpieczenie danych osobowych

W celu zminimalizowania zagrożeń jakie wiążą się z nieuprawnionym dostępem do zbiorów danych osobowych dokładamy starań, aby zapewnić właściwy poziom ochrony prywatności i bezpieczeństwa Państwa danych. Narzędzia, którymi się posługujemy zostały dobrane tak, by zapewnić należytą ochronę przetwarzania danych osobowych zgodnie z wymogami prawa.

Informacja o plikach Cookies

Cookies, czyli popularnie zwane ciasteczka (z języka angielskiego cookie oznacza ciasteczko) to niewielkie pliki tekstowe (txt.) wysyłane przez serwer WWW i zapisywane po stronie usługobiorcy, najczęściej na twardym dysku urządzenia, z którego Państwo korzystacie np. komputer, smartfon, tablet itp. Parametry ciasteczek pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających.

Funkcje cookies

W ramach naszego serwisu wykorzystujemy dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym, z którego Państwo korzystacie do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym usługobiorcy przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia.

W jaki sposób wykorzystuję informacje zawarte w cookies?

Zazwyczaj dane zawarte w „ciasteczkach” są wykorzystywane do automatycznego rozpoznawania konkretnego usługobiorcy przez serwer, dzięki czemu może on wygenerować przeznaczoną dla niego stronę. Umożliwia to na przykład dostosowanie serwisów WWW, obsługi logowania, generowania statystyk itp. Jak to wygląda w praktyce?

Otóż serwer dzięki zapisywanym plikom cookies może sprawdzić, czy z danego komputera oddany został głos w sondzie. Ponadto dostosowuje na przykład reklamę znajdującą się na stronie WWW tak, aby nie wyświetlała się wielokrotnie dla tego samego usługobiorcy.

Używamy plików cookies w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji usługobiorcy oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych serwisu. Ponadto używamy ich w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób usługobiorca korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji usługobiorcy.

Usługobiorca może jednak ustawić swoją przeglądarkę w taki sposób, aby pliki cookies nie zapisywały się na jego dysku, albo automatycznie usuwały w określonym czasie. Ustawienia te mogą więc zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie usługobiorcy. Niestety w konsekwencji może to prowadzić do problemów z wyświetlaniem witryny sklepu.